Работно време Тел. (0887) 387 924 Понеделник-Четвъртък

Избор на ракета и кордаж

КАК ДА ИЗБЕРЕМ ТЕНИС РАКЕТА

На дневен ред винаги е стоял въпроса "Как да изберем тенис ракета" пред любителите и  професионалистите  на тази Велика игра наречена тенис. Някои избират ракети според любимата си звезда с каква ракета играе, други  следват препоръки на специалисти  и приятели, а има и такива които избират според форма и цвят.  Най-добрият избор се базира на анализ на характеристиките, които имат ракетите и напасването им към всеки отделен тенисист в зависимост от неговите нужди и собствен стил на игра.  Най- общо ракетите се делят на няколко основни категории:

Ракети с максимален контрол  -   Това са най-тежките ракети (305-350гр.) и се използват от най-добрите състезатели в  световния тенис.  Размерът на главите на тези ракети варира между   85-98 кв. инча. , имат тънък профил между 17-22мм. и баланс между 305-320мм. Самите ракети сами за себе си се характеризират с  ниско ниво на сила и  изключителна прецизност и контрол на ударите.  Те се използват от играчи, които сами генерират сила за да осигурят необходимата мощ на удара и  имат достатъчно добре изградена техника и физика за да направят това.

Ракети с  повече контрол и по-малко сила -    Това са ракети с тегло между 290-305грама, които притежават също много  добър контрол, но в същото време притежават малко повече сила от предходната група ракети, благодарение на техния баланс който варира между  315-330мм. Големината на главите на ракетите варира между 95-102кв. инча.  Препоръчват се както за професионалисти, така и за по-напреднали любители.

Ракети  с  много добър баланс между контрол и сила  -   Това са ракети  с тегло между  270-290 грама.  Те са подходящи за по-напреднали и за  средно-напреднали мъже и жени, които търсят баланс между сила и контрол.  Размерът на главата варира между 100-105 кв. инча.  Те са с малко по-дебела рамка между 22-26мм. Балансът им е между 330-340мм.

Ракети с повече сила и по-малко контрол -   Това са ракети с тегло между  260-275грама., които генерират достатъчно мощ и контрол за да бъдат комфортни за начинаещи мъже и жени , както и за напреднали деца, които преминават към по-дълга ракета. Това са така наречените преходни ракети що се касае за децата. Размерът на главата варира между  100-110кв.инча.

Ракети за деца -   Това са ракетите с тегло между 230-260грама. Тяхната големина на главата варира между 100-110кв. инча.  Тяхното тегло и дължина зависят от възрастта на децата. 

Всички характеристики на една ракета може да намерите като кликнете върху бутона „Спецификации”, към всяка  една ракета поместена в тенис магазина.

Как да изберем тенис ракета и кордаж

Баланс  и тегло   -  Теглото и баланса имат водещо значение при избора на една ракета.  Тежките ракети(300-340гр.) са с баланс, ориентиран към дръжката на ракетата за изключителен контрол и по-голяма маневреност. По-леките(280-300гр.) ракети са по-балансирани. С  тях може да се генерира повече мощ, но за сметка на контрола.  Най-леките ракети           (260-280гр.) имат баланс ориентиран към главата на ракетата, което осигурява повече мощ при игра и повече маневреност.  Тези последни две групи ракети за предназначени за по-малко напреднали и играчи на средно ниво, които нямат толкова бърз замах на удара, за да генерират достатъчно сила, както е при най-тежките ракети.

Размер на главата  - Това е другия важен показател за избор на ракета, който е от съществена важност.  Зависимостта е следната, колкото по-малък е размера на главата, плътността на ударите и техния контрол  става по-голям, центъра на ракетата така наречения „суит спот” става по-малък. Те са предназначени за най-напреднали играчи.  Колкото по-голяма е главата на ракетата толкова центъра на ракетата се увеличава и дава възможност дори и на „нечистите” (удари в близост до рамката)  удари да са ефективни.  Те са предназначени за начинаещи и средно-напреднали играчи.  Виж  таблицата по-долу.

Размер на главата Mid Mid-Plus Oversize Super-Oversize
Кв. Инчове 90-97 98-104 105-115 116-125
Кв. Сантиметри 580-625 630-670 675-740 750-810
Контрол Най-голям Голям Малък Най-малък
Сила Най-малка Средна Голяма Най-голяма
Суит Спот (Идеален Център) Малък Среден Голям Най-голям

Широчина на рамката (Профил) -  Колкото по-широка е рамката, толкова повече мощ генерира играча.  Играчи, които имат голям замах и отлично изградена техника, и обичат да придават повече топспин при изпълнение на ударите си трябва да се ориентират към по-тясна рамка.

Шарка на кордажа ( String Pattern)-  Често пренебрегвана от много играчи, гъстота на кордажа влияе върху представянето на една ракета както и чувството, която дава при игра. Ако две подобни ракети се наплетат с еднаква сила на обтягане, то при ракетата с по-отворена шарка на кордажа няма да се усеща толкова силата на обтягане колкото при ракетата с по-гъста шарка. По- рядкото наплитане позволява с ракетата да се изпълняват по-лесно топспин ударите, поради по-свободното движение на кордажа. Така,че играчи които обичат да играят с повече топспин трябва да се ориентират към ракета с по-рядко наплитане(Open String Pattern). Като малък минус на по-рядкото наплитане е това, че кордажа се износва и къса по-бързо в сравнение с ракета с по-гъстата наплетка, поради по-свободното движение на кордажа, което причинява по-голямо триене на кордажа и по-бързото му късане.

Denser String Pattern (По-гъста шарка на кордажа на ракетата) -  Ракетите с този вид гъстота на наплитане на кордажа имат по-голям контрол върху топката, но по-малък топспин потенциал. При тях късането на кордажа става по-бавно поради гъстото разположение на кордите една от друга и по-малкото триене при удар.

От какво зависи дали ще постигнем повече сила или повече контрол при ударите си?

Размер на главата на ракетата   -  по-голяма глава – повече мощ  и  по-малко контрол, по-малка глава –повече контрол, по-малко мощ.  

Твърдост на рамката на ракетата -  по-твърда рамка – повече мощ, по-мека рамка-повече контрол.  По-меката рамка намалява риска от контузии, поради факта че при удара шока се обира от ракетата.

Сила на наплитане(обтягане) на кордажа – по-силно обтягане – повече контрол, по-слабо обтягане-повече мощ.   Имайте предвид, че  прекалено силното обтягане може да доведе до контузии, поради факта, че ще Вие е необходимо 2, 3 пъти по-голямо усилие за да отиде топката където поискате.

Тегло на ракетата – по-тежка ракета по-малко сила , повече контрол; по-лека ракета повече сила и по-малко контрол.  Когато ракетата е тежка, тя е с баланс насочен към дръжката, което изисква силата да бъде  придадена от Вас. Този баланс придава  по-голяма маневреност на главата на ракетата.

Уважаеми клиенти разгледайте и поръчайте някоя от предлаганите от нас тенис ракети

ИЗБОР НА КОРДАЖ

Кордажа на ракетата може да се олицетвори като двигателя  на автомобила Ви.  Има 3 основни характеристики, които са определящи при избора на кордаж :  Материал, Дебелина и Сила на обтягане.

Материал – Съществуват 3 вида кордажи :  Естествени кордажи (Natural Gut), Синтетични кордажи(Sintetic Gut) и  Хибриди (Hybrids).

-          Естествен кордаж – Естествените корди са черешката на тортата- дават невероятна скорост на топката, перфектно обтягане и изключителен комфорт и чувство.  По-лесно се късат от синтетичните корди  и  са по-скъпи.

-          Синтетичен кордаж – Тези кордажи са разпределени на 2 основни категории:

Еднонишкови (Monofilament) Полиестерни(Polyester Strings) -  Може да бъде 100% полиестер или частично. Основните предимства на тези кордажи са : издръжливост, контрол и максимален топспин. Обикновено са изградени от моно влакна.  Перфектният избор на много професионални играчи, които търсят контрол, сила, издръжливост и топспин.

Многонишкови кордажи (Multifiliament) – Синтетичен кордаж с най-близки характеристики до естествения кордаж. Направени са от няколкостотин синтетични микровлакна подредени в матрица, която образува сърцевина. Усуканата сърцевина дава на кордажа по-голяма еластичност и гъвкавост. Централното влакно е защитено от няколко външни обвивки. Основни предимства:  Комфорт, сила и добро обтягане. Този вид кордажи абсорбират доста от натоварването при удар.

-          Хибридни кордажи (Hybrids) – Хибридите са създадени на базата на различната роля на, които играят основните и кръстосаните влакна. В леглото на ракетата вертикалните влакна(основни) имат различна функция от хоризонталните(кръстосани). Основните осигуряват издръжливост и топспин, а кръстосаните сила и комфорт.  Поради това хибридните кордажи са комбинация от два различни типа корди, направени от различни материали, за да се намали триенето и да се увеличи издръжливостта на кордажа. Съобразявайки предимствата на всеки тип корда, могат да направят безброй много комбинации, отговарящи на специфичните нужди на всеки един играч.

Дебелина на кордажа – Дебелината на кордажа оказва съществено влияние на цялостното му поведение: 

-          По-тънък кордаж дава повече сила и усещане

-          По-голямата дебелина удължава живота на кордажа

Сила на обтягане -   Всеки кордаж има своето препоръчително обтягане , което отговаря на стандартното. Намалявайки напрежението ще получим по-добър контакт с топката, повече сила и комфорт. Увеличаването на обтягането ще направи леглото на кордажа по-твърдо и ще осигури по-прецизен контрол.

 

  • Poryazov
© 2024 Всички права запазени